W magicznej scenerii Dworu Skrzynki odbyło się wyjątkowe wydarzenie, które połączyło pasję do muzyki i kulinariów, dostarczając uczestnikom niezapomnianych wrażeń. Inicjatywa, zorganizowana przez Jana Babczyszyna, dyrektora Instytutu Skrzynki, oraz Łukasza Kuropaczewskiego, światowej klasy gitarzystę oraz miłośnika kuchni, przyciągnęła licznych gości. Motywem przewodnim wieczoru była kultura Hiszpanii, której muzyczne i kulinarne dziedzictwo stworzyło atmosferę pełną emocji.
Oczarowujący koncert
Publiczność miała okazję posłuchać niezwykłego duetu, Łukasza Kuropaczewskiego i skrzypka Bartłomieja Nizioła, którzy zaprezentowali utwory słynnych hiszpańskich kompozytorów. W repertuarze wieczoru znalazły się dzieła Joaquína Rodrigo, Enrique Granadosa i Federica Obradorsa, a także nieśmiertelny „Romance d’Amore”. Dynamiczna interpretacja i mistrzowska technika muzyków spotkały się z entuzjastycznym przyjęciem. XVIII-wieczne skrzypce Nizioła dodatkowo wzbogaciły koncert o historyczny wymiar.
Kulinarna podróż po Hiszpanii
Po intensywnych emocjach muzycznych uczestnicy wieczoru zostali zaproszeni do kulinarnej uczty, którą przygotował Łukasz Kuropaczewski wraz z Kajetanem Świokłą, szefem kuchni Restauracji Dworu Skrzynki, oraz jego zastępcą, Szymonem Paschke. Wyjątkowe menu, inspirowane smakami Hiszpanii, obejmowało tradycyjne oliwki, sery, wędliny i inne specjały, które przeniosły gości w atmosferę śródziemnomorskiego kraju.
Opowieści pełne emocji
Cały wieczór urozmaicały barwne opowieści Łukasza Kuropaczewskiego, który z humorem i lekkością dzielił się anegdotami z podróży po Hiszpanii oraz swoimi przemyśleniami na temat tamtejszej kultury. Takie historie stworzyły niepowtarzalny klimat, wprowadzając uczestników w nastrój radości i świętowania.
Wydarzenie w Dworze Skrzynki zakończyło się owacjami na stojąco, które były wyrazem podziwu dla talentu muzyków i kunsztu kulinarnego. Połączenie hiszpańskich dźwięków, smaków i opowieści uczyniło ten wieczór niezapomnianym przeżyciem. To spotkanie po raz kolejny pokazało, jak sztuka i kuchnia mogą wspólnie tworzyć chwile pełne magii i wzruszeń.
Źródło: Starostwo Powiatowe w Poznaniu
